Monday, November 18, 2013

Marrriage is.....


Marriage is a school where you get the certificate before you start. 
 
A school where you will never graduate. 
 
A school without a break or a free period. 
 
A school where no one is allowed to drop out. 
 
A school which you will have to attend every day of your life. 
 
A school where there is no sick leave or holidays. 
 
A school founded by the Almighty:
1. On the foundation of love, 
2. The walls made of trust,
3. The door made of acceptance, 
4. The windows made of understanding. 
5. The furniture made of blessings. 
6. The roof made of faith. 
 
Before you forget, you are just a student not the principal. The Almighty is the principal.
 
Even at times of a storm, don’t be unwise and run outside.
 
Remember this school is the safest place to be. 
 
Never go to sleep before completing your assignments for the day. 
 
Never forget the C-word, communicate, communicate, communicate with your classmate and with the Principal.
 
If you find something in your classmate (spouse) that you do not appreciate, remember your classmate is also just a student not a graduate. The Almighty is not finished with him/her yet, so take it as a challenge and work on it together. 
 
Do not forget to study, study, study the Noble Book (the main textbook in this school). 
 
Start each day with a sacred assembly and end it the same way.
 
Sometimes you will feel like not attending class, yet you have to.
 
When tempted to quit find the courage and continue. 
 
Some tests and exams may be tough but remember the Principal knows how much you can bear. 
 
Still, it is one of the best schools on earth; joy, peace and happiness accompany each lesson of the day. 
 
Different subjects are offered in this school, yet love is the major subject. 
 
After all the years of being theoretical about it, now you have a chance to practice it. 
 
To be loved is a good thing, but to love is the greatest privilege of them all. 
 
Marriage is a place of love, so love your spouse but remember: “This class doesn’t involve a person who is not permitted into it”! If you invite your mother or father or your friends to this class,   or anyone who is not allowed to be there, you will fail the exam. 
 
It is you who should attend and it is you who will pass. 
 
Its your choice today:” build it or break it”. 



this beautifully written note is absolutely not my own words. they are copy pasted.


Monday, November 11, 2013

Review #2 : Mas Kahwin

Assalamualaikum wbt..




Selagi ada mood nak update, baik terus update banyak- banyak kan?

So this time is about my mas kahwin iaitu the key of an akad nikah. yang lain xwajib, tapi mas kawin ni wajib tau... mas kahwin bahasa melayu, kalau dalam bahasa syurga nya ialah MAHAR.

saya pernah tulis pasal mahar ni kat SINI dulu. boleh click untuk tahu hujung pangkal. Alhamdulillah, Allah izin, mahar ini jugak lah yang saya dapat..


Thanks sayang... (senyum bahagia mata di atas, tangan di bahu =P )


Ramai yang tanya juga dinar dan dirham apa saya dapat.. Jawapannya ialah, Dinar Dirham Kelantan + Public Gold..

(^_^)


Dengan dinar dirham ni, harga nya takkan jatuh. tak macam wang kertas. So, ada value kat situ yang semakin meningkat selama mana kita simpan.

tips berjimat untuk b2b (errr, lebih kepada g2b kot), kalau dah plan nak kahwin dan bercadang nak guna dinar dan dirham atau pun jongkong emas, better beli cepat2.. hehehe.. jangan tunggu esok kawin baru nak beli tau.. nanti tak sempat nak hias... =P hahaha. just kidding.



close - up

gubahan by my brother in law, Angah. he sure has talents. cantik okey hiasan dia buat... 



Review #1 : MUA

Assalamualaikum wbt..


Dah 163 days kawen, baru tergedik2 nak buat wedding reviews. tapi boleh kira baru lagi la kan... honeymoon tak abis lagi... =P

So, let's start with my make up.. yes. that's what MUA stands for ~~  Make-Up Artist.. i pun sama innocent macam korang jugak sebab sebelum jadi b2b, xpenah tahu mua tu ape.. macam nama kuih pun adoo..


SOLEMNIZATION

To tell the truth, for akad nikah, i didn't hire MUA sebabnya rasa macam membazir. Lagipun i opted for natural look. So, nak bayar RM100 for bedak and lipstick je, rasa macam membazir.. ye, saya memang kedekut sikit bab2 macam ni. hahaha..

so, end up, my younger sister, Iroh and auntie, Cik Ayu did that. haha. that was a very simple and natural make-up. It was my request. but alhamdulillah. for me, the result was satisfying. Diorang hanya guna bedak Kokuryu Cherry Pink dan lipstick pun pinjam mak cik saya punya sebab i didn't have one. Tapi kan yang kelakar nya, kena bebel sebab tak amik MUA dan needed her help last minutes. hahaha... xpelah. lebih rela dibebel dari bayar RM100 tu.

So this was my look during akad nikah. " How Do I Look? " hahaha.. ala2 rancangan hosted by Jeanie Mai plakkk =P

                                                     
raw photo without editing


RECEPTION

Since bersanding adalah hari yang sama, so, just amik MUA untuk bersanding je. Lepas solat zohor, terus kena make up. I am kind of person yang tak suka mekap bahagian mata. the MUA had the hard time to put the eye liner. dia siap boleh kata ni first time jumpa orang yang paling susah nak mekap. haha. sian dia. seriously, sangat tak suka bab mekap mata ni. siap mengalir air mata. =( tapi alhamdulillah.. dah setel pun. dan surprisingly, i really loved the make-up and still do. bagi saya, it was natural and not too much. rasanya, ramai yang datang pun suka dengan mekap tu. tak ubah sangat muka asal saya dan yang paling penting, tak merana with the make up. i didn't put on the false eye lashes yang overly lebat dan lentik. rasenye yang paling ringan kot. hahaha..


So, inilah outcome dia... Tema dia ialah COMEL.. hahaha... accept je lah seadanya. =P






OUTDOOR


Untuk outdoor, kami pilih hari lain. sebolehnya tak nak outdoor masa hari sanding tu sebab nak jumpa sedara mara dan kawan2 kan.. yelah they came just for us and tup tup, pengantinnya takde g amik gambar... hmmmphhh, tak syok la kan.. so, memang early planned, kami akan ambil gambar outdoor pada keesokan harinya.. tapi, the next day, i had my best friend coming in and the same MUA was also busy. so, akhirnya tertunda hinggalah pada hari ke-3 kami kahwin. This time, the MUA suggested untuk buat mekap yang tebal sikit. sebab nak masuk gambar kan... hahaha, redha je lah. lagipun, tak de la ramai sangat mata yang memandangkan. bulu mata pun yang berat sikit. walaupun tak selesa, telankan saja sebab encik suami kata masih okay dan tak over. Alhamdulillah, the outcome pun puas hati jugak. Sebab tidak keterlaluan..



shot by my dearest husband. kalau dah namanya encik photogapher, mesti mau jugak.. =P



BERTANDANG


Now is the bitter part. Disebabkan MUA untuk majlis di BP tidak dicari oleh saya, so outcome dia mestilah unexpected. Dah cakap kat MUA tu tak nak tebal sangat.. tup tup haaaa, engkau, aku dah rasa macam actress opera cina.. =P seriously, memang rasa macam tak nak keluar je dengan mekap macam tu. tapi the MUA tu tetap yakinkan yang mekap tu okay. hayoiiii.. rasa macam nak nangis. Since dah lewat dan tak sempat dah nak remake-up, terpaksa lah ku telan jua... huhu.. memang putih melepak semacam je. huhu. xshuke... bulu mata pun tak lekap betul2. at one point tu, terpaksa my new sepupu tolong pasangkan balik dengan gam bulu mata yang dia punya. ampun la... i memang tak de gam2 bulu mata ni. yang ada pun gam gajah untuk gam kasut je... =P

tapi takpelah. as long as majlis berjalan dengan lancar kan? terima kasih kerana masih ada jurumekap. dibuatnya on that day tu tak de orang nak tolong touch up kan, memang super duper natural la muka den ni ha!!!!






So, begitulah kisahnya. Maka tamatlah review #1 ini.. =P


Sebelum itu, tips untuk B2B yang mahu berjimat, sila belajar mekap sendiri okay? You definitely save a lot. Paling kurang pun RM100 dah jimat di situ dan puas hati. sebab sendiri mekap.. kalau tak puas hati, boleh marah diri sendiri jugak.. itu saja dari saya, senior perkahwinan 163 hari. hahaha =P

babaiiii...

Sneak Peek....

Assalamualaikum wbt...

Huh, dah bersawang sikit2. Still ada reader ke ni? =P takpe lah.. xde pun tak pe. (standard sedih la kan!) sebab entry ni pun just nak break the silence je..

jumpa gambar ni dalam simpanan encik abang saya.. ampun ye sayang, i letak gambar ni dalam blog..


Wednesday, October 2, 2013

SCHUMIZY PHOTOGRAPHY

Assalamualaikum wbt..

Dah lama rasanya tak menulis. Ada orang lagi ke yang baca dan melawat blog ni? hehehe

Ampun la.. internet kat rumah problem. life pun getting busier tapi inshaallah semakin meaningful. hari2 dapat pahala free sebab berkhidmat untuk suami. haha.. badan pun dah naik dengan bahagianya =P lemak menimbun. hahaha..

Btw, nak share 1 link..

Kalau ada any b2b need/tercari2 photography service untuk your big day, kindly like this page 

https://www.facebook.com/schumizyphotography ATAU click di sini

"Kepakaran kami adalah dalam merealisasikan impian bakal2 pengantin yang ingin mendapatkan kenangan FIRST CLASS semasa hari bahagia mereka dengan menawarkan pakej-pakej photography yang LENGKAP dengan yang penting IN YOUR BUDGET. Jadi, anda tak perlu pening kepala untuk mengisi borang pinjaman bank semata- mata untuk membayar khidmat kami. 

Kami akan membantu anda untuk merakamkan kenangan berharga ini agar anda dapat merasakan andalah raja dari segala raja yang paling berseri dalam majlis yang gilang gemilang. Kami juga menawarkan khidmat tips dan konsultasi PERCUMA tentang fotografi dan juga sesi-sesi perbincangan sebelum hari bahagia anda.

Jika anda berminat dengan untuk tahu dengan lebih lanjut tentang khidmat kami yang pasti akan memudahkan hidup anda ini, sila 'like' page kami

Inshaallah, there will be 10% off untuk setiap pakej. 


ape tunggu lagi, cepat2 'like' page ini dan nikmati 10% off untuk FIRST CLASS service ini. ^_^


seriously, dengan duit 10% off, banyak benda lain yang anda dapat cover contohnya hantaran, doorgift etc..


Saturday, August 24, 2013

85 days as Puan Izyan.

Assalamualaikum wbt


Alhamdulillah. finally this blog is not longer valid... sebab blog ni untuk persiapan jadi bride je. so, now, i am a 85 days old ex-bride. =P and i'm loving it.

thanks Allah for making everything smooth. 




so, status blog ni? ade lagi ke readers? hahahaha... tengok la dulu. i was thinking of having another blog yang akan cerita the rest of my life. mungkin. dan mungkin juga akan terus menulis di sini. we'll see. for now, let's stop blogging. banyak lagi pinggan mangkuk nak kena basuh. hahaha..




Thursday, May 30, 2013

0 days to go...

Assalamualaikum wbt...

Wedding wire said it's 0 day to go.. so that means it's going to be tomorrow..


takut, berdebar.. =P

Tuesday, May 21, 2013

Singgah Sekejap

Assalamualaikum wbt


Huh, semakin susah nak istiqamah update blog sekarang. kerja dah semakin bertimbun. syukur, exam papers dah siap marking. nak kena prepare kedatangan PPD dan Nazir KPM lagi. Cool sangat kan? haha.. semoga Allah memberikan keberkatan masa kepadaku. Aameen.


Proses penghantaran kad dah setel. Ada a few lagi kad yang lebih, sape mahu angkat tangan. haha.

Sekarang ni, tengah busy emptying the closet and pindah masuk barang2 ke rumah encik tunang. Dia suruh buat sekarang sebab takut tak sempat after kawen nanti. So far, 50% dah setel pindah. Encik Tunang everyday datang rumah tolong punggah barang2 yang maha banyak dan berat ni. Bukan tak leh nak drive sendiri, tapi barangnye memang super banyak, tak muat Mr. K i. 


Persiapan kawen ke laut. hahaha. ke laut la sekejap sebab nak bagi perhatian kepada persiapan kerja2 dan pemindahan. Inshaallah, minggu sebelum kawen sempat pulun. =P

Aaaaaa, 10 days to go... macam tak caya je 

Monday, May 13, 2013

Monday Blues

Assalamualaikum wbt..



Monday Blues..

Sape lah yan cipta phrase tu ye? 


hehe..


memang tengah blues pun..

fikir banyak lagi yang tak setel 


fikir manusia yang pentingkan diri sendiri 

keje sendiri volunteer nak buat, tibe2 suruh i plak yang buat

=( 

pelik ngan manusia macam ni. 



nak gembira kan hati,

tengok je la hand bouquet yang baru siap semalam ni


walaupun tak cantik, at least sendiri berjaya buat =P



at least one thing down...

Sunday, May 12, 2013

Official Wedding Website

Assalamualaikum wbt



As promised a long time ago, this is our OFFICIAL WEDDING WEBSITE.



Click here to be directed to the website


You (all the readers) are invited to virtually sign in our guestbook

(^_^)


p/s: I have problems viewing the website using Google Chrome, 
so, i'm currently using Mozilla Firefox. Should you too have difficulties using Google Chrome, 
try to use Mozilla Firefox

Thursday, May 9, 2013

Cerita Darah Manis..

Assalamualaikum wbt


Haha, perlu ke buat another entry? =P

kalau xfaham, sila baca previous post dulu ye? ini ialah kesinambungannya.. 


Well, jom citer sikit pasal darah manis. i pun don't know la how orang tua boleh dapat phrase darah manis for bride + groom to be ni. maybe, diorang penah jadi dracula and sucked darah orang2 nak kawen and they found out, it's sweet that made them finally extinct =P mati sebab kencing manis. haha.. okay2 cut the crap.. =P


Dulu2 ingatkan darah manis ni macam best sangat, rupanya lebih kepada tendency untuk mendapat sesuatu yang buruk atau tak elok. Okay, itu adalah my own personal definition berdasarkan respons orang2 sekeliling. sila jangan quote and masuk dalam mane2 assignments atau thesis yerrr... 

yelah, ape2 yang tak best happen je kat i, makcik2 akan cakap, "kau tu hati, Yan. Kau tu darah manis".. haha.. so, asal citer tak best je, sebab darah manis. hadoiiii... 

so far, lagi 21hari nak kawen ni, ada dua kejadian yang menyebabkan makcik2 cakap dialog di atas.

satu, masa jari terkepit kerusi yang mengorbankan 1/9 daripada kuku jari telunjuk kanan.. walaupun kedengaran nye sikit tapi pedih, dan menyebabkan i menangis berjurai air mata di restoran mamak di Tampin. =P memalukan.


and the second was, accident yang happened last Tuesday (6/5/2013). ye, saya terlibat dalam accident and alhamdulillah, Allah still saved me. syukur yang amat. 

dipendekkan cerita, masa hujan lebat di Highway Plus antara Seremban ke Melaka, ada kereta ni gagal mengawal kenderaan sebab tibe2 hujan turun dengan sangat lebat and limit the vision. masa tu, i drove slowly kat second lane. then, suddenly i heard a loud bump kat pintu belakang seat driver. memang panik habis. tapi nasib baik sempat fikir dengan waras. walaupun takut =P 

i stopped the car tengah2 fast lane and went out to check the damage (kete yang langgar saya tu pun stopped jugak). Alhamdulillah, just a long scratch and mudguard breakage. nothing happened to me, just a little shock. terus called Encik Tunang sebab dia penah ada experience accident. so, he said, minta gati rugi from orang yang langgar. since, we were in the fast lane and it was obviously  very very very dangerous to stay longer there, traffic policeman ce and told us to move to the emergency lane. terus gerak there and settle everything. 

rupanya lepas that car bumped into my car, dia pegi bump punggung vios pulak. kemek bumper Vios. so, mase i gerak balik tu, diorang tengah setel. 


kebetulan lepas je gerak kete tu, ma called. terkejut dia dengar cerita. alhamdulillah, nothing bad happened. sangat bersyukur pada Allah. padahal, kalau Allah nak bagi lagi teruk sangat boleh kan? apa2 pun, next time, memang kena super hati2. kalau kita tak make mistakes pun, Allah takdirkan others do. 

so, setakat ni, inilah cerita darah manis saya. i hope and pray none other than this in future. aameen. ia sememangnya merisauakan hati semua orang. hehehe. =P



Perasan sibuk, maybe?? =P

Assalamualaikum wbt


Alhamdulillah masih panjang umur hingga ke hari ini.. masih dapat nikmat bernafas dan update blog dengan bahagia. hahaha (mode: insaf sebab hari ni puasa.. hahahaha =P)


banyaknya la hai benda yang nak cerita dalam blog ni. dari minggu lepas lagi. tapi since sibuk dengan buat kertas soalan mid term exam budak, perasan busy ngan proses pengundian kali pertama =P dan macam2 lagi lah.. (sampaikan hand bouquet tu tak ber'proper holder' lagi =( )


so, nak citer pasal ape dulu ye? banyak sangat on the list ni. huhuhu..







Wednesday, May 1, 2013

Wordless Wednesday #3

Assalamualaikum wbt..




Monday, April 29, 2013

Vanity =P

Assalamualaikum wbt..


ini adalah entry kesinambungan DIY fabric hand bouquet..

kenapa vanity? 

anda nilai sendiri =P





progress: 80%

lagi 20% adalah untuk tangkai dia. xkan mau pegang dengan wire hijau tu kot.
tak gorgeous la kan? 
=P



tak tahu la ape ke halnya pegi amik gambau camtu. layan kan aje..






inilah penyebab kenapa entry kali ini di title kan sebegitu rupa...
ampun kan sayaaaaa... =P



Sunday, April 28, 2013

What is your LOVE language?

Assalamualaikum wbt..


What is your love language? 


Pembuka kata je dah sergah orang dengan soalan. Ampunnnn... Hah, apekah itu love language? love language tu ialah bahasa cinta.. hahaha.. yes, i know the definition doesn't help much sebab tu just translation bukan definition pun =P hehehe..

Actually I should write about this earlier. Right after I attended Seminar Baitul Muslim hari tu. Tapi sebab emmmm, tak mau lah list down kan alasan yang bertimbun tu. =P Jom la sambung cerita about bahasa cinta.. hahaha..

Thanks to Kak Wardina Safiyyah yang share about this. Seriously, sebelum ni tak pernah tahu rupanya encik Gary Chapman dah keluarkan buku tentang 5 Love Languages. Dia dah buat kajian about it. Cool Encik Gary!! Boleh la saya guna untuk pikat hati orang2 yang saya sayang. hehe =P

Untuk yang dah tahu, syabbas betta!! yang tak tahu, boleh read. Mesti ingat saya nak cerita about it kan? Memang la nak cerita, tapi xreti la nak guna ayat skema. Kalau nak definition yang lagi bagus, boleh tanya Sheikh Google by typing 5 Love Language or "5 Bahasa Cinta" you sure get what you want. Nak lagi best, beli buku Encik Chapman "5 Love Language". Untuk your children pun ada. 

Basically, dengan ilmu ini kita akan lebih memahami pasangan kita, atau orang2 tersayang bagaiman cara dia berkasih sayang dan apa switch yang boleh buat seseorang tu sayang kita. Begitu juga untuk melayan kerenah anak2, budak2 kecil. Boleh tahu apa yang buat budak tu suka dan sayang kepada kita. So, parents and teachers, boleh start searching for the book. 

Mengikut Chapman, ada 5 bahasa cinta (that's why nama dia 5 Love Languages bukan ten or hundred =P). They are Words of Affirmation, Acts of Service, Receiving Gifts, Quality Time and Physical Touch. Biasanya benda2 ni yang akan buat kita gembira kan? orang puji, orang tolong, orang bagi hadiah, orang luangkan masa untuk kita dan orang sentuh kita. Tapi apa yang dominan sebenarnya dalam diri kita? Tak semestinya 1 je yang dominan, ada orang suka semua benda yang di atas tu.

Oleh itu, kalau nak tahu lebih lanjut, you can take this test. Masa first time amik test ni dulu, sangat tak sabar nak tahu result supaya boleh lebih kenal diri sendiri. =P

So, what is my love language?

Profile Scores:

3 Words of Affirmation
7 Quality Time
7 Receiving Gifts
11 Acts of Service
2 Physical Touch

AND THE WINNER IS.......


For these people, actions speak louder than words.

Dalam banyak2 tu, I really love the acts of service. apa huraian nya? okay, i copy pasted from here

"Pernahkah anda merasakan sangat berbesar hati, rasa dihargai dan begitu suka terhadap 

seseorang yang mahu membantu meringankan kerja anda seperti seterika baju anda, 

masak untuk anda, tolong buang sampah untuk anda tolong bayarkan bil untuk anda, atau 

ada yang ingin membantu anda dalam memahami mana-mana subjek pelajaran yang anda 

rasa sukar untuk faham? Lebih-lebih lagi, perkataan yang anda suka dengar dari 

seseorang itu ialah “biarkan saya buat untuk kamu’’. Golongan yang memiliki bahasa cinta 

ini mereka tahu betapa sukarnya untuk mencari seseorang yang secara semulajadi yang 

ingin menawarkan bantuan kepada mereka. Bahasa cinta yang  keempat ini ialah “acts of 

service’’.


as well as from here

Can vacuuming the floors really be an expression of love? Absolutely! Anything you do to ease the burden of responsibilities weighing on an “Acts of Service” person will speak volumes. The words he or she most want to hear: “Let me do that for you.” Laziness, broken commitments, and making more work for them tell speakers of this language their feelings don’t matter. Finding ways to serve speaks volumes to the recipient of these acts.

"I must be someone yang tersalah born kan? Biasanya lelaki yang macam ni" That was the first thing that I thought when I knew it. but ahoy, Kak Wardina Safiyyah is one of those. Yes, dia sendiri yang mengaku. meaning that I'm normal. hahaha =P

Bila reflect balik, yes, it is. I really adore orang yang banyak tolong saya even to the smallest work like sharpen my pencil. =P but tak pernah happened la. Saya suka tolong saya. sangat3 suka. termasuk la budak2 yang suka asked "teacher, boleh tak saya bawakkan barang teacher?" budak ni memang the most special la. walaupun dia nakal, memang susah nak marah sebab slalu tolong bawakkan barang. hahaha..

So, Encik Tunang a.k.a Encik Bakal Husband, sila take note. Tapi to reveal a secret, he already knows it. Dah bagitau awal2, right after I did the test (and even forced him to take it too =)  Tapi honestly, this guy is really special la. Before we knew about these love languages, he already practiced them. hahaha. One of the things that he always did was, washing my car. =P banyak kali and since then, I never washed my car at the car wash. Tapi tu dulu la, when he was my next door neighbour. Sekarang dia dah pindah, so, memang benarlah, keretaku dah lama tak berbasuh =P See even basuh kereta pun boleh terasa disayangi =P So, don't belittle simple help. (i think, basuh kete tu bukan little dah). ni cerita before kawen la. after kawen tak tau dia cmne. 

Tapi memang susah nak cari yang suka offer help ni. sebab tu i susah terpikat dengan lelaki kot =P  
sebab kebanyakan lelaki suka orang serve dia, bukan dia serve orang. haha. 


Bila mintak en. tunang buat pulak, So, he's someone who values


This language is all about giving the other person your undivided attention

hah, amik kau... hehe. tapi kira okay lagi la. kalau dia jenis yang suka ayat2 madah pujangga tak ke haru!! hehe. i dah la lemah bab2 kata2 manis, menanam tebu dipinggir bibir ni =P

Kalau tengok result saya, I don't really like physical touch. Sometimes tu boleh la, tapi kalau nak sentuh2 every time tu rasa macam rimas je =P kadang2 kalau orang yang tak dikenali main tampar2 sentuh2, rasa macam offended pulak. and kadang2 tu benci sikit2. haha. tapi alhamdulillah, tak selalu la jumpa orang macam tu. So, sebab nature saya mcam tu, Allah memang letakkan saya di kalangan orang2 yang suka menolong. among them are both my parents. diorng suka tolong belikan things i like best. contohnya abah. hari tu sangat terharu sebab dia belikan jam yang harganya, even i can't afford it. time2 tu nak, time2 tu jugak dia tolong belikan. huwaaaa, belikan pun tolong jugak kan? hehe.. my mum pun sama. but she is more to the food, pantang keluar nama makanan yang teringin, tup2 dapat dah.. huwaaaa, lagi terharu. then, my beloved sister, Iroh. yang ni memang big time yang disayangi lah. She helps me in almost everything i want her to do. almost je, sebab ada time dia malas. hahaha. Even my wedding preparations ni pun, dia antara orang kuat jugak. I think dalam banyak2 siblings, dia yang paling adik beradik sayang kot. sebab suka sangat tolong walaupun kadang2 dia bebel, and muncung (muncung tetap muncung, tangan buat je keje. hahahaha). lagi satu, i love her jugak sebab dulu dia slalu tolong buat nota sejarah and agama islam. tapi baru sekarang dia mengungkit. haha. Iroh, I love you lahhh.. =P (eeee, macam geli plak PDA kat sini) btw, PDA is Public Display Affection. 

Next is Nurul Saqinah. She is the best housemate i ever had. sebabnya, masa belajar dulu, we went through ups and downs together. susah woo nak dapat peluang ups and downs ni. paling teringat sekali masa kena angkat tilam yang super berat. dah la berat, tengah hari terik, kena naik bukit lagi and naik tangga untuk ke tingkat 3. huh, nostalgic sangat. but this made me realize how grateful i was (and still am) to have her as my housemate. then, lagi satu paling terharu, dia penah masakkan lasagna. balik2 lepas siap 1 assignment, terus boleh makan lasagna. subhanallah, sangat nikmat. kalau saya ni jenis yang suka physical touch, maybe dah pegi peluk2 Nurul tu. haha =P 

yeayy, seronok cerita pasal ni. walaupun dah jadi kenangan, it sure be among memories i didn't want to forget. and i'm ever so grateful sebab sepanjang stage hidup, I always have people who would make me feel i'm loved (walaupun, they may not love me =P ahhhh, it doesn't matter. yang penting dalam hatiku ada taman. hehehe)

wah, panjang lebar entry kali ni. Seronok bila tahu about it. So, what's yours??

Saturday, April 27, 2013

DIY Fabric Flower Hand bouquet

Assalamualaikum wbt..


Happy Saturday everyone!! Tapi hari ni was a schooling day for me. Huhu.. sekolah ganti =P

Lagi 3 hari before May. It means in three days, i'm going to announce kat fb that i'm getting married. nervous!! 

So, sekarang ni everything seems to be on track. seems je la.. lepas ni tak tahu ape yang datang. cuma up until now, i'll keep on praying so that Allah will ease everything for us and for our family. semoga semuanya berjalan lancar baik persiapan sebelum, semasa dan selepas majlis. Aameen.

and sekarang, as the title suggests, i am on another project, iaitu DIY Fabric Flower Hand bouquet.. thanks to Mr. Google kerana tiba2 saya jumpa banyak sangat tutorial yang bermanfaat untuk buat handboquet ni. (^_^)

Sangat2 berterima kasih dengan pemilik blog ini, kerana dengan crystal clearnye mengajar how to make the hand boquet. So, sape2 yang nak buat jugak, please click HERE.


since post ni memang dedicate untuk fabric flower hand bouquet, i'm not going to say more, jom layan gambau yang tak brapa nak banyak ni.  zassssssss....


                                             











hehehe, ampun. 3 gambar je yang ado. actually ni bukan real hand bouquet yang akan digunakan pun. saja try2 nak buat. lagipun, every night tak tau nak buat apa. inshaAllah, bila dah siap ni, akan upload lagi the end product. 


that's all for now. =)


Sunday, April 21, 2013

Official Wedding Website & Rambling

Assalamualaikum wbt


Waaah, dah lama rasanya tak update blog ni secara serius. take note ye, update wedding checklist ada lah bukan update secara serius sebab tak disertakan bebelan, rungutan dan kekecohan seorang bride to be. =P

btw, alhamdulillah, setelah bersengkang mata seharian, finally i finished editing my official wedding website. kudos to myself. yahoooo... seronok kot sebab before ni, asyik pening2 what should i write and include there. thanks Allah, semalam Dia bagi ilham and tadaaaaaa, finish in no time =P hokeyyy, exaggerate sangat.. hahaha

inshaallah, our official wedding website will be launched (wahhh, ade launching siap, kelas kau jahhhh =) on the 1st of May. Lagi 10 hari. hehehe.. sabau2. takde la grand mana pun, tapi bak kata orang, saja je nak look forward to something kan? kalau life dull je, have nothing to expect or look forward too, tak best jugak. 

Well, lagi 40 hari to go.. basically, dah merasa debaran nya sebab tidur dah mula tak lena, dah mula mimpi2 benda yang entah ape2, dah mula fikir what ifs. hayyyooo... risau dengan every single thing yang related to wedding nih. dah mula risau jugak what to eat and what's not sebab badan dah tak berapa nak kecik =P

seriously, macam2 ada. tapi, maybe ini ialah nikmat jugak sebab tak semua dapat merasa perasaan ni kan? dan mungkin perasaan ni hanya akan tiba sekali sahaja seumur hidup. melainkan kalau Allah takdirkan jodoh banyak. tapi i believe the first marriage mesti yang paling sweet dan banyak kenangan, dan kecoh jugak =P takde lah pray nak kawen banyak kali pun, not even think of it. just a say. so, b2b yang sedang bridezilla mode macam i nih, let's cherish the moment. haha. 


hiasan hantaran belum siap. kalau kira peratus baru 5% kot. hahaha. barang pun baru a few beli. bunga memang tak beli lagi lah. sangat teringin nak guna fresh flowers tapi bila memikirkan banyak kerja lagi yang perlu dibuat 1,2 days before the wedding, mungkin tak kot. risau if tak sempat nak gubah ke ape. 


rasenya ini sajalah bebelan kali ini. kita jumpa di bebelan yang lain. =P 

wassalam. 





Thursday, April 18, 2013

42 days to go...


Assalamualaikum wbt


42 DAYS TO GO...



Majlis Bertunang
Baju Bertunang – done
tudung – takde lagi


Majlis akad nikah
Dokumen
Borang nikah – LULUS
HIV – done
Kursus kawen – done
Dokumen pihak lelaki – done
Gambar passport – done

Hantaran
1. cincin – done
2. kasut, belt, wallet – done
3. buku2 – done
4. jam – done
5. set baju kerja – done
6. set baju bertandang – not yet
7. kuih2 – not yet
8. buah2 – not yet
9. sireh junjung / pulut semangat – not yet
Hiasan hantaran
1.       Kotak – guna dulang hantaran. dah ada =)
2.       Bunga2 – not yet
3.       Bekas cincin – not yet
4.       Polystyrene – bought

Outfit
Baju akad nikah – done tp tak beading lagi
Tudung – not yet
Veil – not yet
Kasut – not yet
Inner jubah – not yet

Lain-lain
Mini Pelamin – booked  (guna pelamin sanding tp no kerusi and less bungaan)
Makanan – ma handle
Photographer – abah booked / izzat

Reception

Outfit
baju sanding – fitting 25/3
tudung – included
veil – included
kasut – included

food
catering – booked
khemah – booked

doorgift
paperbags – done
yassin – done
kismis – not yet/ ma beli
1 special gift – done
Ribbons – done
Wrapping cloth – done
Sweets for kids – not yet/ ma beli
Doily papers – done
Tq tag – done

Announcements
Kad kawen – done tp tak distribute lagi
cop - done
Bunting – tak siap lagi
Fb invitation - not yet
Wedding website – not yet
Calls and sms – not yet

Lain- lain
Guestbook – not yet
Photographer – abah booked / izzat
Songs – not yet
Deejay – not sure
Pelamin - booked
bunga telur - bought

After reception
Baju bukak hadiah – dah tempah tp xsiap lagi
Honeymoon – rahsia =

Set bilik tidur
Katil – xbeli lagi
Cadar – dah ade 2. Xtau nk pilih mana
Bantal2 – bantal yg gebu2 xde lagi. Kena beli
Bolster – confirm kena beli
Carpet – dah beli 1 kat nilai 3
Perfume bilik – xde lagi

Homestay encik tunang
Rumah – abah dah book
Hotel – done
Kereta sewa - Li in charge


Post wedding shoot (the day after)
Outfit – akan fitting later
Photographer – izzat
Tempat – have few on list

Bertandang
Outfit – kain dah dapat, tapi xtempah lagi
Veil – bakal ibu mertua sediakan
Tudung – bakal ibu mertua sediakan
Kasut – guna kasut wedding yang sama
Homestay family – bakal mertua uruskan
Rombongan – abah uruskan
Baju after majlis – tengah jahit


Alhamdulillah, so far so good. (^_^)