Sunday, March 10, 2013

Teaser

Assalamualaikum wbt..


Ni sedikit teaser mahar yang akan saya terima. inshaallah, kalau Allah izinkan. =)

bukan nilai sebenar =P


Mahar dalam bentuk ni memang dah lama saya idam. Selain sunnah Rasullullah, dinar dan dirham ni memang real money. bukan wang kertas atau syiling ringan warna emas yang kite guna sekarang. Lagipun  sekarang dah ramai yang ada kesedaran and guna dinar dirham ni sebagai mahar atau mas kawin. Ape lagi, jom join sekali. hehehe

Plus, one of the ultimate reasons is saya takmau orang tau exact mahar yang saya terima. hehehe.. jahat tak? *evil laugh* rahsia antara both family and the simplest way is change the money into dinar and dirham. so, orang tak tau harga yang betul la kot. yelah, sekarangkan banyak sangat isu orang mengata "eh, murah nye hantaran kau, eh mahal sih hantaran kau..mak kau nak jual kau ke?".

well, common la kan? hidup bermasyarakat, sikit sebanyak ade gak pahit manisnye kan? hehe.
so, nak play safe, beli dinar dirham. kalau orng tanya berapa rm tu? suruh dia google sendiri berapa nilai semasa dinar n dirham tu. and then lagi best kalau orang tanya after few years sebab nilai dia bertambah. hehe.. common knows that dinar dirham never drop the nilai. sikit2 ade lah, but it's a good saving for future.. hehe..

=D


yang paling penting, that was what our beloved Rasulullah S.A.W gave to his wives



Abu Salamah bin Abdurrahman berkata, “Aku bertanya kepada Aisyah, isteri Nabi SAW, “Berapakah nilai mahar yang diberikan Rasulullah?
Aisyah menjawab, “Mahar  yang baginda diberikan untuk isteri-isterinya sebesar 12 uqiyah dan nasya. Aisyah berkata, Apakah engkau tahu apakah nasya itu?
Aku berkata, “Tidak?
Kata Aisyah, “Nasya adalah ½ uqiyah. Maka nilainya sekitar 500 dirham. Demikianlah mahar Rasulullah  untuk isteri-isterinya.- (HR. Muslim)


dari: http://akuislam.com/blog/renungan/nilai-mahar-yang-terbaik/#ixzz2N97bBQRM




and another hadith


"Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan).
(Hadis dari Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal)




I guess, ckup la 2 hadith tu kan? hehe.. well, any b2b or ex-b2b yang dah buat tu, good job!! I nk join you guys skali =)


disclaimer: hanya sharing semata2 dan niat untuk beritahu kebaikan dinar dirham ni. kalau Allah izin, itu yang saya dapat, kalau Allah tak izin, He certainly knows what's best for me.. sekian.. and gambar tu really a teaser je. 


thanks for reading =D



2 comments:

NinaAz said...

Teringat adik sy tahun lepas. Dia beli dinar dirham utk bakal isteri dia. Tapi calon tak de. Huhuhu. Kesian dia. Still mencari

Izyan Hamizah said...

=) bgus nye adik awak. mmg better beli awal2, murah.. hehe

Post a Comment

Thank You !!