Sunday, March 31, 2013

DIY TQ Sticker

Assalamualaikum wbt


Lepas setlle DIY Paper Bag, I started working on the TQ sticker. hehe. bukan i je.. encik tunang adalah main contributor. mana tak nye, dia je yang reti godek2 adobe photoshop tu. so, he actually started working on it when he was at my house (of course la in presence of my family members. hehe) . oh, have i mentioned he went to kuala krai and stayed there for 3 nights to settle everything? yes, he did. thanks Allah. I think everything should be okay until he arrives for our big day later. 

okay, sambung lagi. i hanya pandai mengarah and dia memang agak sabar melayan. ubah itu ini. copy paste itu ini. really appreciate it. so, in few hours, design dia siap. =D sangat happy and puas hati. at least dapat design sendiri kan. orang suka tak suka, tu blakang kire. yang penting, both of us satisfied. 


here it is...

                                              
gmbr ni courtesy from Google. tak tahu milik siapa. ampun kalau terguna gambar ni. tp really appreciate siapa yang hasilkan gmbr comel pengantin dua orang tu =D may Allah bless the artist.



design dah ade. now printing la plak kan? since nak TQ sticker, harus lah kertas sticker. rase stakat ni, hnya mydin je yang jual kertas sticker mampu milik. hahaa.. ayat tak tahan. i mean, stakat yg i jumpa lah. tempat lain tak tahu. since paper bag get ready dalam 700, so TQ sticker pun dalam 700 jugak la. 

                                               

so, 1 kpg A4 sticker paper dapat 20 pieces of small TQ stickers.


then, guna puncher ni untuk bentukkan dia =)



i bought this at Mahkota Parade's Popular Bookstore. costed me RM 65 ++ if i'm not mistaken.
boleh guna untuk buat ABM budak2. 




end product =D



so, calculation nye

satu paket of sticker papers containing 10 keping = RM 2.70
1 keping sticker paper dapat 20 keping small stickers

RM 2.70 / 10 = RM 0.27 

RM 0.27 / 20 = RM 0.0135 

so round up RM 0.01

1 TQ sticker costs me RM 0.01

tak termasuk ink printer and puncher sebab both tu boleh guna lama. 
lagipun, ink printer rm9.00 sebotol boleh guna setahun. hehe


yeay

that's all for now. 

In 60 days...


Assalamualaikum wbt


60 days lagi =P


Majlis Bertunang
Baju Bertunang – done
tudung – takde lagi


Majlis akad nikah
Dokumen

Borang nikah – abah uruskan
HIV – done
Kursus kawen – done
Dokumen pihak lelaki – done
Gambar passport – done

Hantaran
1. cincin – done
2. kasut, belt, wallet – done
3. buku2 – done
4. jam – done
5. set baju kerja – done
6. set baju bertandang – not yet
7. kuih2 – not yet
8. buah2 – not yet
9. sireh junjung / pulut semangat – not yet


Hiasan hantaran
1.       Kotak – not yet
2.       Bunga2 – not yet
3.       Bekas cincin – not yet
4.       Polystyrene – not yet

Outfit
Baju akad nikah – done tp tak beading lagi
Tudung – not yet
Veil – not yet
Kasut – not yet
Inner jubah – not yet

Lain-lain
Mini Pelamin – booked  (guna pelamin sanding tp no kerusi and less bungaan)
Makanan – ma handle
Photographer – abah booked / izzat

Reception

Outfit
baju sanding – dah fitting
tudung – included
veil – included
kasut – included

food
catering – booked
khemah – booked

doorgift
paperbags – done
yassin – done
kismis – not yet/ ma beli
1 special gift – done
Ribbons – done
Wrapping cloth – done
Sweets for kids – not yet/ ma beli
Doily papers – done
Tq tag – done =D 
end product - not yet

Announcements
Kad kawen – done tp tak distribute lagi
cop - done
Bunting – tak siap lagi
Fb invitation - not yet
Wedding website – not yet
Calls and sms – not yet

Lain- lain
Guestbook – not yet
Photographer – abah booked / izzat
Songs – not yet
Deejay – not sure
Pelamin - booked
bunga telur - settled

After reception
Baju bukak hadiah – dah tempahtp xsiap lagi
Honeymoon – x dirancang

Set bilik tidur
Katil – xbeli lagi
Cadar – done
Bantal2 – ma dah beli
Bolster – confirm kena beli
Carpet – dah beli 1 kat nilai 3
Perfume bilik – xde lagi
langsir - ma beli tp tak jahit lg

Homestay encik tunang
Rumah – abah dah book
Hotel – encik tunang booked
Kereta sewa - li handle/booked


Post wedding shoot (the day after)
Outfit – settled
Photographer – izzat
Tempat – have few on list

Bertandang
Outfit – dah tempah
Veil – bakal ibu mertua sediakan
Tudung – bakal ibu mertua sediakan
Kasut – guna kasut wedding yang sama
Homestay family – bakal mertua uruskan
Rombongan – abah uruskan
Baju after majlis – tengah jahit




encik tunang pun kemain countdown lagi kat fb =P

Saturday, March 30, 2013

Kisah HIV Test

Assalamualaikum wbt


As promised, hari ni nak mula share pasal buat HIV test. Bila cerita pasal buat HIV test mesti rase kelakar sebab En. Tunang sangat jeles dengan cara saya kena test. hahaha

Btw, sebelum cerita kena cucuk, i nak cerita sikit pasal borang HIV. Kat Kuala Krai, (tak sure daerah Kelantan yang lain) borang HIV kena ambil kat klinik kesihatan. borang tak dikepilkan bersama borang permohonan nikah. lepas tu sempat sembang dengan nurse yang check darah tu. dia kata kalau ambil borang kat pejabat agama, kena bayar RM10. tapi kalau kat klinik kesihatan, just bayar RM1 tu je. Nasib baik jugak. I took a right decision rupanya untuk check kat Kuala Krai je. hehe..


Kalau procedure Johor (pengalaman en. tunang) kena isi borang online and akan dapat borang HIV test from pejabat agama. i guess most of the negeri macam ni (i mean, macam procedure Johor).

so, settle pasal kat mane nak amik borang HIV di Kuala Krai, now pasal test plak... hahaha.. gelak dulu =P

                                              
al-kisahnya, both of us planned to do the test together. so, some time that i can't remember, we went to Poliklinik Durian Tunggal. after school. sampai kat registration, orang tu mintak the form from pejabat agama. since i didn't have it, i decided not to proceed with the test. so encik tunang yang proceed. mase tu dah rase lega sebab tak yah buat. ingatkan HIV test ni just cucuk kat jari je, rupanya, encik tunang kena amik darah kat lengan. huoooooo, seriously, terus patah semangat nak kawen. hahahaha =P nurse tu siap check BMI sume lagi. macam buat check-up dah. 

tapi memang pelik sebab bila tanya orang lain, biasanya HIV test just cucuk kat jari je.. memang cuak habis la bila en.tunang kena kat lengan. takut sih. dah la tak penah2 kena suntik. last skali mase suntikan wajib kat skolah kot. 

citer HIV test stop je kat situ, sampai lah balik kelantan. dalam ketakutan, paksa diri jugak g klinik sebab abah suruh setelkan awal2. so, hari ahad 24/03 pegi la Klinik Kesihatan Kuala Krai bertemankan atuk hehe. manja x? besar panjang pun mintak atuk teman =P

                                   

mase pendaftaran kena tunggu lama sikit sebab ramai orang. biasalah klinik tu memang sentiasa penuh. so, when it was my turn, masuk bilik nurse, waited for a minute or so, trus a nurse attended.   mase tu memang sangat berdebar. last skali, nurse tu cakap "bagi tangan dik". pasrah..

sekali, dia amik kit comel, macam bawah ni....

credit: gambr ehsan prefessor google image

dan, dia cucuk kat jari.. hehehe. alhamdulillah legaaaaa.... kejap je. tapi darah memang banyak kluar. dia titiskan dalam i dont know what it's called, tadaaaaaa, tak sampai seminit, dapat result. =D

terus rasa nak buat blood test banyak2 kali. hahahahaha. dengan syarat amik kat jari je la. =P 

alhamdulillah, finally settled jugak benda yang menyakitkan tu.. hehe. thanks Allah kerana mudahkan urusan,,

oh ye, en.tunang agak jeles bila tahu i just kne cucuk jari.. hahahaha... 


oklah. itu sahaja. 


sekian. 







Wednesday, March 27, 2013

Rindu nak update blog...

Assalamualaikum wbt..

Currently kat kampung tapi esok dah nak gerak balik Melaka, sambil2 anta adik kat Pekan and anta ma kat Shah Alam. huwaaaaa, seriously, cuti ni rasa sangat pendek sebab tak sempat nk relax kat rumah.. 

banyak sangat benda nak kena update. inshaallah, bila dah balik melaka nanti la kot boleh tulis semua. inshaallah..




Thursday, March 21, 2013

Cop Mohor kami =P

Assalamualaikum w.b.t


Happy sebab cop mohor dah siap.. =P 

okay2, terperasan cop mohor. 

Kami mintak kedai kat Tampin Square tu buat ikut design yang kami beri. harganya RM65. rasa macam mahal tapi tak tahu la harga kedai lain sebab memang tak survey langsung. lagipun, kami buat last minute dah. bayangkan la hari ahad cari design, isnin hantar. nasib baik service dia ok. ambil masa 3 hari je. kalau nak dalam 24 hours, kena bayar lagi RM10 rasenya. Since we are  not that desperate, in 3 days should be okay. so, hari ni I g amik. It turned out good, at least for me. =D alhamdulillah. tapi tak sempat nak dating lama2 ngan stamp tu sebab encik tunang terus datang amik. because it's his turn to stamp the invitation cards envelopes. hehe, tQ encik tunang. do work hard. 1000 pieces are quite a lot to do. =P 

Due date siap cop envelopes tu ialah this Saturday. sebab Saturday ni dah nk bawak balik Kelantan bagi my parents.

so, jom layan gambar - gambar yang sempat snap before di'kidnap' oleh encik tunang. 

 self- inking =)



design yang kami cari turn out good. alhamdulillah


rase macam kelakar pulak ade kotak cop dengan nama sendiri. hihihi


kalau ade B2B area Tampin yang nak tahu kedai mane, it is situated at Tampin Square belakang KFC.

Tuesday, March 19, 2013

Satu nikmat ditarik..

Assalamualaikum wbt..


Allah bagi terlalu banyak nikmat sampai lah semalam, Dia hanya tarik sikit..

See, what has happened to me?



hehe, jari dah berbalut sebab terkepit kerusi.. =P

Alhamdulillah, sakitkan penghapus dosa. Semoga dosa2 saya diampunkan. memang terasa hilang satu nikmat Allah bagi. bila middle finger dah berbalut, banyak benda tak leh buat termasuk la buat ribbon tu. =(

takpelah. namanya pun ujian. colleagues sume dah cakap camne nak sarung cincin. haha. xkisah pun, inshaallah sempat sembuh. xkurang jugak ade yg nak cakap kat encik tunang saya suruh kurangkan mas kawenn. hahaha. cmtu pun ade ke? =P

then, another nasihat lagi suruh hati2 sebab darah tengah manis, macam2 boleh jadi. hehehe.. hanya kepada Allah saya bertawakkal. =)

Sunday, March 17, 2013

1 down and 1 currently working..

Assalamualaikum wbt



Syukur sangat2. setelah berbulan lamanya, akhirnya, siap jugak project paperbags ni. thanks mr fiance sebab 'paksa' diri tolong buat the last batch. hehe. now, semua paper bags dah dimasukkan ke dalam kotak untuk travel ke kelantan sabtu ni. inshaAllah =D.




1 project down. and now is currently working..


buat ribbon. berpintal2 jugak jari nak menyiapkannya. hehe
really hope this wont take long =P

                                 

Saturday, March 16, 2013

To - do list

Assalamualaikum wbt

...for this March school holiday.

1. tempah baju bertandang
2. siapkan design TQ tag
3. setelkan documentation - hiv test and all
4. usha katil
5. setelkan kad 
6. FITTING BAJU






75 days to go..


Assalamualaikum wbt


75 days to go...... 


Majlis Bertunang
Baju Bertunang – done
tudung – takde lagi


Majlis akad nikah
Dokumen
Borang nikah – dah dapat tapi tak isi lagi
HIV – xbuat lagi
Kursus kawen – done
Dokumen pihak lelaki – done
Gambar passport – done

Hantaran
1. cincin – done
2. kasut, belt, wallet – done
3. buku2 – done
4. jam – done
5. set baju kerja – done
6. set baju bertandang – not yet
7. kuih2 – not yet
8. buah2 – not yet
9. sireh junjung / pulut semangat – not yet
Hiasan hantaran
1.       Kotak – not yet
2.       Bunga2 – not yet
3.       Bekas cincin – not yet
4.       Polystyrene – not yet

Outfit
Baju akad nikah – done tp tak beading lagi
Tudung – not yet
Veil – not yet
Kasut – not yet
Inner jubah – not yet

Lain-lain
Mini Pelamin – booked  (guna pelamin sanding tp no kerusi and less bungaan)
Makanan – ma handle
Photographer – abah booked / izzat

Reception

Outfit
baju sanding – fitting 25/3
tudung – included
veil – included
kasut – included

food
catering – booked
khemah – booked

doorgift
paperbags – xsiap lagi
yassin – lagi 110 to buy
kismis – not yet/ ma beli
1 special gift – done
Ribbons – not yet
Wrapping cloth – kena beli lagi 3m
Sweets for kids – not yet/ ma beli
Doily papers – not yet/kena beli lagi
Tq tag – tak design lg.

Announcements
Kad kawen – done tp tak distribute lagi
cop - tak tempah lagi
Bunting – tak siap lagi
Fb invitation - not yet
Wedding website – not yet
Calls and sms – not yet

Lain- lain
Guestbook – not yet
Photographer – abah booked / izzat
Songs – not yet
Deejay – not sure
Pelamin - booked
bunga telur - xbeli lagi 

After reception
Baju bukak hadiah – dah tempahtp xsiap lagi
Honeymoon – x dirancang

Set bilik tidur
Katil – xbeli lagi
Cadar – dah ade 2. Xtau nk pilih mana
Bantal2 – bantal yg gebu2 xde lagi. Kena beli
Bolster – confirm kena beli
Carpet – dah beli 1 kat nilai 3
Perfume bilik – xde lagi

Homestay encik tunang
Rumah – abah dah book
Hotel – xlagi
Kereta sewa - xlagi


Post wedding shoot (the day after)
Outfit – akan fitting later
Photographer – izzat
Tempat – have few on list

Bertandang
Outfit – kain dah dapat, tapi xtempah lagi
Veil – bakal ibu mertua sediakan
Tudung – bakal ibu mertua sediakan
Kasut – guna kasut wedding yang sama
Homestay family – bakal mertua uruskan
Rombongan – abah uruskan
Baju after majlis – tengah jahit




BOLEH MULA NAK FREAK OUT SEBAB BANYAK LAGI TAK SETEL!!!

Monday, March 11, 2013

bitter truth



pengsan kejap bace msj ni.. huhu

Marriage..

Assalamualaikum wbt

Look what i found on my fb news feed. 





hahaha


oh, seriously, can't wait for that. =P


best tau bile kite dapat annoy orang ni. kikiki. jahat tak?


but the drawback is, i will also be the one who are going to be annoyed. huhu. hate that too..

=(

Sunday, March 10, 2013

Borang Kawen..

...... masih belum habis diisi. hehehe


Assalamualaikum wbt


selepas berbulan dapat borang ni, ni je baru isi. haha. sangat tak produktif kan? =P 





bukan ape, nak anta ble blk cuti bulan 3 nanti, malas nak siapkan awal.

btw, esok En. Tunang akan anta his form.. Semoga Allah permudahkan. Aameen


Teaser

Assalamualaikum wbt..


Ni sedikit teaser mahar yang akan saya terima. inshaallah, kalau Allah izinkan. =)

bukan nilai sebenar =P


Mahar dalam bentuk ni memang dah lama saya idam. Selain sunnah Rasullullah, dinar dan dirham ni memang real money. bukan wang kertas atau syiling ringan warna emas yang kite guna sekarang. Lagipun  sekarang dah ramai yang ada kesedaran and guna dinar dirham ni sebagai mahar atau mas kawin. Ape lagi, jom join sekali. hehehe

Plus, one of the ultimate reasons is saya takmau orang tau exact mahar yang saya terima. hehehe.. jahat tak? *evil laugh* rahsia antara both family and the simplest way is change the money into dinar and dirham. so, orang tak tau harga yang betul la kot. yelah, sekarangkan banyak sangat isu orang mengata "eh, murah nye hantaran kau, eh mahal sih hantaran kau..mak kau nak jual kau ke?".

well, common la kan? hidup bermasyarakat, sikit sebanyak ade gak pahit manisnye kan? hehe.
so, nak play safe, beli dinar dirham. kalau orng tanya berapa rm tu? suruh dia google sendiri berapa nilai semasa dinar n dirham tu. and then lagi best kalau orang tanya after few years sebab nilai dia bertambah. hehe.. common knows that dinar dirham never drop the nilai. sikit2 ade lah, but it's a good saving for future.. hehe..

=D


yang paling penting, that was what our beloved Rasulullah S.A.W gave to his wives



Abu Salamah bin Abdurrahman berkata, “Aku bertanya kepada Aisyah, isteri Nabi SAW, “Berapakah nilai mahar yang diberikan Rasulullah?
Aisyah menjawab, “Mahar  yang baginda diberikan untuk isteri-isterinya sebesar 12 uqiyah dan nasya. Aisyah berkata, Apakah engkau tahu apakah nasya itu?
Aku berkata, “Tidak?
Kata Aisyah, “Nasya adalah ½ uqiyah. Maka nilainya sekitar 500 dirham. Demikianlah mahar Rasulullah  untuk isteri-isterinya.- (HR. Muslim)


dari: http://akuislam.com/blog/renungan/nilai-mahar-yang-terbaik/#ixzz2N97bBQRM




and another hadith


"Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan).
(Hadis dari Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal)




I guess, ckup la 2 hadith tu kan? hehe.. well, any b2b or ex-b2b yang dah buat tu, good job!! I nk join you guys skali =)


disclaimer: hanya sharing semata2 dan niat untuk beritahu kebaikan dinar dirham ni. kalau Allah izin, itu yang saya dapat, kalau Allah tak izin, He certainly knows what's best for me.. sekian.. and gambar tu really a teaser je. 


thanks for reading =D



Thursday, March 7, 2013

Finally =)

Assalamualaikum wbt


Alhamdulillah, segala puji bagi Allah... Happy sangat3 hari ni... hehehe. kenapa? sebab INVITATION CARDS dah siap. dan dah pegi amik... Subhanallah, memang rasa Allah mudahkan sangat urusan kad ni sebab bila dapat tu, terus jatuh cinta. En Tunang pun suka... =D seriously, feeling tu indescribable. Surreal tu sure lah. tbe2 dah ada kat undangan ke majlis perkahwinan sendiri kan? sebelum ni, asyik terima dari yang kawan, senior or junior je.. hehe.  

Alhamdulillah, pasal kad ni, memang tak de drama langsung lah. semuanya smooth je. dari first time kami bincang sampai lah ke ambil kad tadi, so far very good. menyenangkan hati. lepas ni tak tau, waallahu'alam. hanya Allah yang tahu apa yang akan terjadi pada masa depan kan? I xmau bayangkan yang buruk2, harapnya, our parents puas hati sebagaimana kami berpuas hati. 

Well, maybe both of us, tak xcerewet sangat pasal design, yang penting is THE CONTENTS. map la especially nye. kalau cantik, tapi map membawa ke kubur, memang not serving the purpose la kan... hehehe


About our invitation cards, rasanya macam murah la. RM 0.39 sekeping untuk dua lipatan. Both of us pernah surveyed card yang way cheaper than this price, tapi takde rezeki kot, sebab pakcik owner kedai tu called us 2 days after we tempah ngan vendor sekarang. but, this is the second cheapest yang both of us jumpa. tapi memang puas hati la. artwork dia pun memang memikat hati, plus, workers pun memang melayan kecerewetan us ni in term of information displayed.. hehehe


So, those kat melaka tahu kot kedai mane, sebab memang ramai yang tempah from dia. click link below for further details about the vendor.



kat situ ada dia punya fb.. so to those yang masih mencari2 tu, boleh la consider this one =)



pssttt: pakcik ZR a.ak.a owner dia tu, orge kelate k!! hehe.. 


so, sekarang ni, tengah tunggu bunting siap je. tengok bunting mcam mane, once dapat, akan update lagi.. hehe..


gambar kad?? emmmm, maybe akan update later... hehehe. gurau je.. here you go.. tapi ini je yg boleh display dulu. yang lain, kena tunggu jemputan sampai rumah =P



nak kat simple pun tak, nak kata serabut pun tak. kat mata i, rse mcm dah okay, tak tahu la orang lain kan? hehe =P