Monday, November 18, 2013

Marrriage is.....


Marriage is a school where you get the certificate before you start. 
 
A school where you will never graduate. 
 
A school without a break or a free period. 
 
A school where no one is allowed to drop out. 
 
A school which you will have to attend every day of your life. 
 
A school where there is no sick leave or holidays. 
 
A school founded by the Almighty:
1. On the foundation of love, 
2. The walls made of trust,
3. The door made of acceptance, 
4. The windows made of understanding. 
5. The furniture made of blessings. 
6. The roof made of faith. 
 
Before you forget, you are just a student not the principal. The Almighty is the principal.
 
Even at times of a storm, don’t be unwise and run outside.
 
Remember this school is the safest place to be. 
 
Never go to sleep before completing your assignments for the day. 
 
Never forget the C-word, communicate, communicate, communicate with your classmate and with the Principal.
 
If you find something in your classmate (spouse) that you do not appreciate, remember your classmate is also just a student not a graduate. The Almighty is not finished with him/her yet, so take it as a challenge and work on it together. 
 
Do not forget to study, study, study the Noble Book (the main textbook in this school). 
 
Start each day with a sacred assembly and end it the same way.
 
Sometimes you will feel like not attending class, yet you have to.
 
When tempted to quit find the courage and continue. 
 
Some tests and exams may be tough but remember the Principal knows how much you can bear. 
 
Still, it is one of the best schools on earth; joy, peace and happiness accompany each lesson of the day. 
 
Different subjects are offered in this school, yet love is the major subject. 
 
After all the years of being theoretical about it, now you have a chance to practice it. 
 
To be loved is a good thing, but to love is the greatest privilege of them all. 
 
Marriage is a place of love, so love your spouse but remember: “This class doesn’t involve a person who is not permitted into it”! If you invite your mother or father or your friends to this class,   or anyone who is not allowed to be there, you will fail the exam. 
 
It is you who should attend and it is you who will pass. 
 
Its your choice today:” build it or break it”. 



this beautifully written note is absolutely not my own words. they are copy pasted.


Monday, November 11, 2013

Review #2 : Mas Kahwin

Assalamualaikum wbt..




Selagi ada mood nak update, baik terus update banyak- banyak kan?

So this time is about my mas kahwin iaitu the key of an akad nikah. yang lain xwajib, tapi mas kawin ni wajib tau... mas kahwin bahasa melayu, kalau dalam bahasa syurga nya ialah MAHAR.

saya pernah tulis pasal mahar ni kat SINI dulu. boleh click untuk tahu hujung pangkal. Alhamdulillah, Allah izin, mahar ini jugak lah yang saya dapat..


Thanks sayang... (senyum bahagia mata di atas, tangan di bahu =P )


Ramai yang tanya juga dinar dan dirham apa saya dapat.. Jawapannya ialah, Dinar Dirham Kelantan + Public Gold..

(^_^)


Dengan dinar dirham ni, harga nya takkan jatuh. tak macam wang kertas. So, ada value kat situ yang semakin meningkat selama mana kita simpan.

tips berjimat untuk b2b (errr, lebih kepada g2b kot), kalau dah plan nak kahwin dan bercadang nak guna dinar dan dirham atau pun jongkong emas, better beli cepat2.. hehehe.. jangan tunggu esok kawin baru nak beli tau.. nanti tak sempat nak hias... =P hahaha. just kidding.



close - up

gubahan by my brother in law, Angah. he sure has talents. cantik okey hiasan dia buat... 



Review #1 : MUA

Assalamualaikum wbt..


Dah 163 days kawen, baru tergedik2 nak buat wedding reviews. tapi boleh kira baru lagi la kan... honeymoon tak abis lagi... =P

So, let's start with my make up.. yes. that's what MUA stands for ~~  Make-Up Artist.. i pun sama innocent macam korang jugak sebab sebelum jadi b2b, xpenah tahu mua tu ape.. macam nama kuih pun adoo..


SOLEMNIZATION

To tell the truth, for akad nikah, i didn't hire MUA sebabnya rasa macam membazir. Lagipun i opted for natural look. So, nak bayar RM100 for bedak and lipstick je, rasa macam membazir.. ye, saya memang kedekut sikit bab2 macam ni. hahaha..

so, end up, my younger sister, Iroh and auntie, Cik Ayu did that. haha. that was a very simple and natural make-up. It was my request. but alhamdulillah. for me, the result was satisfying. Diorang hanya guna bedak Kokuryu Cherry Pink dan lipstick pun pinjam mak cik saya punya sebab i didn't have one. Tapi kan yang kelakar nya, kena bebel sebab tak amik MUA dan needed her help last minutes. hahaha... xpelah. lebih rela dibebel dari bayar RM100 tu.

So this was my look during akad nikah. " How Do I Look? " hahaha.. ala2 rancangan hosted by Jeanie Mai plakkk =P

                                                     
raw photo without editing


RECEPTION

Since bersanding adalah hari yang sama, so, just amik MUA untuk bersanding je. Lepas solat zohor, terus kena make up. I am kind of person yang tak suka mekap bahagian mata. the MUA had the hard time to put the eye liner. dia siap boleh kata ni first time jumpa orang yang paling susah nak mekap. haha. sian dia. seriously, sangat tak suka bab mekap mata ni. siap mengalir air mata. =( tapi alhamdulillah.. dah setel pun. dan surprisingly, i really loved the make-up and still do. bagi saya, it was natural and not too much. rasanya, ramai yang datang pun suka dengan mekap tu. tak ubah sangat muka asal saya dan yang paling penting, tak merana with the make up. i didn't put on the false eye lashes yang overly lebat dan lentik. rasenye yang paling ringan kot. hahaha..


So, inilah outcome dia... Tema dia ialah COMEL.. hahaha... accept je lah seadanya. =P






OUTDOOR


Untuk outdoor, kami pilih hari lain. sebolehnya tak nak outdoor masa hari sanding tu sebab nak jumpa sedara mara dan kawan2 kan.. yelah they came just for us and tup tup, pengantinnya takde g amik gambar... hmmmphhh, tak syok la kan.. so, memang early planned, kami akan ambil gambar outdoor pada keesokan harinya.. tapi, the next day, i had my best friend coming in and the same MUA was also busy. so, akhirnya tertunda hinggalah pada hari ke-3 kami kahwin. This time, the MUA suggested untuk buat mekap yang tebal sikit. sebab nak masuk gambar kan... hahaha, redha je lah. lagipun, tak de la ramai sangat mata yang memandangkan. bulu mata pun yang berat sikit. walaupun tak selesa, telankan saja sebab encik suami kata masih okay dan tak over. Alhamdulillah, the outcome pun puas hati jugak. Sebab tidak keterlaluan..



shot by my dearest husband. kalau dah namanya encik photogapher, mesti mau jugak.. =P



BERTANDANG


Now is the bitter part. Disebabkan MUA untuk majlis di BP tidak dicari oleh saya, so outcome dia mestilah unexpected. Dah cakap kat MUA tu tak nak tebal sangat.. tup tup haaaa, engkau, aku dah rasa macam actress opera cina.. =P seriously, memang rasa macam tak nak keluar je dengan mekap macam tu. tapi the MUA tu tetap yakinkan yang mekap tu okay. hayoiiii.. rasa macam nak nangis. Since dah lewat dan tak sempat dah nak remake-up, terpaksa lah ku telan jua... huhu.. memang putih melepak semacam je. huhu. xshuke... bulu mata pun tak lekap betul2. at one point tu, terpaksa my new sepupu tolong pasangkan balik dengan gam bulu mata yang dia punya. ampun la... i memang tak de gam2 bulu mata ni. yang ada pun gam gajah untuk gam kasut je... =P

tapi takpelah. as long as majlis berjalan dengan lancar kan? terima kasih kerana masih ada jurumekap. dibuatnya on that day tu tak de orang nak tolong touch up kan, memang super duper natural la muka den ni ha!!!!






So, begitulah kisahnya. Maka tamatlah review #1 ini.. =P


Sebelum itu, tips untuk B2B yang mahu berjimat, sila belajar mekap sendiri okay? You definitely save a lot. Paling kurang pun RM100 dah jimat di situ dan puas hati. sebab sendiri mekap.. kalau tak puas hati, boleh marah diri sendiri jugak.. itu saja dari saya, senior perkahwinan 163 hari. hahaha =P

babaiiii...

Sneak Peek....

Assalamualaikum wbt...

Huh, dah bersawang sikit2. Still ada reader ke ni? =P takpe lah.. xde pun tak pe. (standard sedih la kan!) sebab entry ni pun just nak break the silence je..

jumpa gambar ni dalam simpanan encik abang saya.. ampun ye sayang, i letak gambar ni dalam blog..


Wednesday, October 2, 2013

SCHUMIZY PHOTOGRAPHY

Assalamualaikum wbt..

Dah lama rasanya tak menulis. Ada orang lagi ke yang baca dan melawat blog ni? hehehe

Ampun la.. internet kat rumah problem. life pun getting busier tapi inshaallah semakin meaningful. hari2 dapat pahala free sebab berkhidmat untuk suami. haha.. badan pun dah naik dengan bahagianya =P lemak menimbun. hahaha..

Btw, nak share 1 link..

Kalau ada any b2b need/tercari2 photography service untuk your big day, kindly like this page 

https://www.facebook.com/schumizyphotography ATAU click di sini

"Kepakaran kami adalah dalam merealisasikan impian bakal2 pengantin yang ingin mendapatkan kenangan FIRST CLASS semasa hari bahagia mereka dengan menawarkan pakej-pakej photography yang LENGKAP dengan yang penting IN YOUR BUDGET. Jadi, anda tak perlu pening kepala untuk mengisi borang pinjaman bank semata- mata untuk membayar khidmat kami. 

Kami akan membantu anda untuk merakamkan kenangan berharga ini agar anda dapat merasakan andalah raja dari segala raja yang paling berseri dalam majlis yang gilang gemilang. Kami juga menawarkan khidmat tips dan konsultasi PERCUMA tentang fotografi dan juga sesi-sesi perbincangan sebelum hari bahagia anda.

Jika anda berminat dengan untuk tahu dengan lebih lanjut tentang khidmat kami yang pasti akan memudahkan hidup anda ini, sila 'like' page kami

Inshaallah, there will be 10% off untuk setiap pakej. 


ape tunggu lagi, cepat2 'like' page ini dan nikmati 10% off untuk FIRST CLASS service ini. ^_^


seriously, dengan duit 10% off, banyak benda lain yang anda dapat cover contohnya hantaran, doorgift etc..


Saturday, August 24, 2013

85 days as Puan Izyan.

Assalamualaikum wbt


Alhamdulillah. finally this blog is not longer valid... sebab blog ni untuk persiapan jadi bride je. so, now, i am a 85 days old ex-bride. =P and i'm loving it.

thanks Allah for making everything smooth. 




so, status blog ni? ade lagi ke readers? hahahaha... tengok la dulu. i was thinking of having another blog yang akan cerita the rest of my life. mungkin. dan mungkin juga akan terus menulis di sini. we'll see. for now, let's stop blogging. banyak lagi pinggan mangkuk nak kena basuh. hahaha..




Thursday, May 30, 2013

0 days to go...

Assalamualaikum wbt...

Wedding wire said it's 0 day to go.. so that means it's going to be tomorrow..


takut, berdebar.. =P